Best World Destination My Blog Best Places To Travel In Indonesia

Best Places To Travel In Indonesia

Kredit: Luxury Yatch charter Indonesia

Indonesia adalah sebuah negara yang unik dan pelbagai. Ia terdiri dari banyak pulau-pulau yang kaya dengan kepelbagaian budaya, landskap dan bandar-bandar. Dengan hampir 13,500 pulau, Indonesia menawarkan pengembaraan yang tersendiri, seperti menjelajah kuil-kuil lama, mendaki gunung berapi aktif, menyelam di perairan yang jauh dari pembangunan, melihat senibina di bandar, atau sekadar menikmati pemandangan yang sangat cantik.

Anda boleh bersiar-siar di jalan-jalan yang sibuk di bandar, atau melawat kawasan kampung terpencil di luar bandar. Walau apa pun pilihan anda, pengalaman yang anda dapat pasti akan menjadi sebuah pengalaman yang tidak dapat dilupakan yang penuh dengan kekaguman dan penghargaan bagi sebuah negara yang penuh dengan sejarah dan keindahan alam semulajadi.

Bukit Tinggi, Sumatera

Kredit: Buni Tours Jogja

Pekan indah di Sumatera Barat ini berada di barisan hadapan pelancongan di wilayah itu. Berada lebih kurang 3000 kaki di atas paras laut, bandar ini mempunyai pemandangan dataran tinggi yang sangat cantik dengan udara segar.

Kredit: The Trifty Traveller
Kredit: Agoda

Bukit Tinggi mempunyai pemandangan alam semula jadi yang menakjubkan, sejarah Panjang, dan nilai-nilai kebudayaan yang luar biasa yang menarik ramai pelancong setiap tahun. Destinasi popular termasuk Ngarai Sianok yang megah, terowong bawah tanah WWII Jepun, kubu puncak bukit Belanda – Fort De Kock, pasar traditional – Pasar Atas, dan menara jam yang ikonik – Jam Gadang yang dibina semasa era colonial pada tahun 1926.

Pulau Nusa

Kredit: Wikipedia

Sering kali disebut sebagai “The Maldives of Bali”, rentetan tiga pulau di pesisiran Bali ini adalah syurga tropika yang indah dengan tarikan alam semulajadi yang mampu mengalahkan kemegahan tanah besar.

Kredit: Nice Tour Bali

Nusa Penida, Nusa Lembongan dan Nusa Ceningan masing-masing mempunyai keistimewaan tersendiri. Ketiga-tiga kawasan menawarkan pemandangan bawah laut yang indah dengan hidupan liar, air yang jernih dan permukaan yang tenang.

Kredit: Bali Private Diver

Kawasan ini sesuai untuk aktiviti air seperti menyelam, snorkeling atau sukan air. Aktiviti kegemaran lain termasuk lompat-terjun dari tebing Nusa Ceningan, menyeberang jambatan kuning antara Nusa Lembongan dan Nusa Ceningan, caving, hiking, dan banyak lagi.

Pulau Belitung

Kredit: The Honeycombers

Terletak di persisiran Sumatera, Pulau Bangka Belitung terkenal dengan pantai yang indah dan ikonik dengan pasir putih, batu-batu granik dan pokok palma. Melangkaui air laut yang jernih dan pemandangan matahari terbenam yang indah, tempat ini juga menjadi rumah kepada mercu tanda budaya dan sejarah yang mengagumkan – kebanyakannya adalah bangunan warisan dari zaman kolonial – yang sesuai dengan pemandangan semulajadi yang menawan.

Kredit: They Honeycombers

Dari kepulauan ini juga pelancong boleh meneroka ke pulau-pulau kecil yang berpenghuni di sekitarnya untuk melihat keindahan alam semula jadi yang jauh dari pembangunan.

Pulau Derawan

Kredit: AllIndonesiaTourism

Kepulauan yang terletak di Timur Kalimantan ini adalah salah satu contoh terbaik syurga tropika Indonesia. Terdiri dari enam pulau yang indah dan beberapa pulau kecil, masing-masing dengan pengembaraan dan daya tarikan tersendiri.

Pulau Maratua, misalnya, terkenal dengan gua-gua laut, tasik dan resort mewah. Pulau Kakaban menawarkan aktiviti berenang di tasik yang penuh dengan obor-obor yang tidak menyengat. Pulau Sangalaki pula sangat popular untuk menyelam dan snorkeling kerana pemandangan bawah airnya dan penuh dengan karang, sinar manta, penyu dan banyak lagi. Lokasinya yang agak jauh membantu memelihara keindahan alam semula jadi kepulauan ini, menjadikannya syurga pulau yang cantik di Indonesia.

Pulau Toba

Kredit: Fun Sumatra Tour & Travel

Toba bukan sahaja tasik terbesar Indonesia, tetapi juga salah satu tempat terindah dan menakjubkan dari setiap sudut. Hampir dua kali ganda saiz Singapura, terdapat banyak sudut pandangan untuk menikmati pemandangan tasik volkanik ini yang dikelilingi dengan bukit-bukau dan kehijauan yang subur.

Kredit: MyRokan

Sementara berada di kampung-kampung berdekatan, pelancong-pelancong juga dapat meneroka budaya Batak yang menarik, dengan tradisi menawan dan barangan budaya. Pelancong juga boleh melawat Samosir, pulau kecil yang menawan di tengah-tengah Danau Toba.